Elazığ
26 Haziran, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    38.25
  • EURO
    43.83
  • ALTIN
    4076.8
  • BIST
    9.317
  • BTC
    85102.848$

Tatilin Hikmeti: Dinlenmek mi? Telafi mi?

24 Haziran 2025, Salı 16:44

Dinlenmek mi? Telafi mi?

 

 

2024-2025 eğitim öğretim yılı sona erdi. Sınavlarla yoğrulmuş, müfredatla keskinlestirilmişve başarı kıstası test kitaplarına hapsedilmiş bir yılı daha geride biraktik. Öğrenciler de öğretmenler de veliler de artık haklı bir “nefes” arayışında. Bursluluk, LGS, YKS derken bir kuşağın daha zihni 'sıralama' geriliminde yoruldu. Şimdi iki aylık bir yaz tatili var önümüzde.Bu tatil sadece bir boşluk, tembellik, sadece dinlenme veya çalışma değil; aslında firsatlarla dolu bir dönem.

 

 

Eğitimde Ne Kadar Yol Aldik?

 

 

Sınav odaklı sistemin dayattığı yolda ilerlerken, kimi zaman neyi kazandığımızı değil, neyi kaybettiğimizi sorgulamak gerekir. Çocuklarımız kaç test çözdü değil; kaç kitap okudu,kaçdoğa yürüyüşü yaptı, kaç arkadaşıyla nitelikli vakit geçirdi sorusu aslinda geleceğimizi şekillendiren daha değerli bir ölçüttür. Ancak sistem baska, hayat başka ilerliyor.

 

 

Tatil Bir Bosluk Değil, Doğru Planlanırsa Büyük Bir Şanstır

 

 

Yaz tatilini ikiye ayırmak mümkün: Birinci bölüm, hak edilmiş bir dinlenme sürecidir.Öğrenciler hem zihnen hemn bedenen yüklerini bir kenara bırakmalı, doğayla, sanatla,oyunla temas kurmalıdır. Ancak ikinci bölümde -özellikle temmuz ortasından itibaren-eksiklerin giderilmesi, yeni döneme hazırlık, kazanım tekrarları, okuma saatleri, beceri gelişimleri gibi etkinlikler devreye girmelidir.

 

 

Yerelden Örneklere: Elaziğli Çocuklara Özel Tavsiyeler

 

 

Elaziğ'da yaz demek Harput'ta bir akşam gezmesi, Cip Barajı çevresinde yürüyüs,Hazar Gölü'nde bir gün batımı ya da köyde dedeyle sohbet demektir. Bu kültürel ve doğal değerler çocuklarımız için en iyi yaşam deneyimleri olabilir. İlkokul çağındaki çocuklara tablet yerine taş boyama seti, akıllı telefon yerine hikâye kitabı, çizgi fǐlm yerine ailece izlenen bir sinema filmi verelim. Hazar Şiir Akşamlarına bir öğrencimizi götürmek, ona yüzlerce testten daha cok ilham verir.

 

Velilere Nacizane Tavsiyelerimiz

 

 

İlkokul öğrencileri için: Günde en az 20 dakika kitap okuma alışkanlığı kazandırın.Okuduklarını anlatmasına firsat verin. Zeka oyunları, hikâye yazma denemeleri,doğa gözlemleri yaptırın.

 

Ortaokul öğrencileri için: LGS'ye hazırlık kadar,sosyal-duygusal gelişimini de önemseyin.Gönüllü etkinliklere katılmasını sağlayın.

 

Lise ve YKS öğrencileri için: Tatilin bir kısmını hedef planlaması yaparak gecirsin. Ancak her seyin başı iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı yaşam bilincidir. Unutmayin, basari sistemli çalışmadan gelir, plansız baskıdan değil.

 

Öğretmenlere de Bir Tebessüm

Evet Ahmet Öğretmenim, Mehmet Öğretmenim, Savaş Öğretmenim ve Asiye Öğretmenim...

 

Unutmayalım ki eğitim sadece sınavla değil, örnek olmakla, rehberlikle, sabırla yürür.Çantasında umut taşıyan bir öğretmen, en büyük sınavı vicdanıyla vermektedi.Bulanik sularla çiçek sulanmaz. Tüm eğitim camiasına büyük bir kısmına teşekkür ederken, hak ettikleri huzurlu tatili de gönülden diliyorum.Son Söz

Gölgesinde oturacağımız ağacı şimdi sulamazsak, yarın ne gölge ne meyve buluruz.Su kaynağınız ne kadar temizse gölge ve meyve o kadar sağlıklı olur. Kaynağınız kirliyseher şey gölgesiz ve meyvesiz kalırsiniz.

Elazığ'dan tüm Türkiye'ye: İyi tatiller, yüreğiniz umut dolu olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum