İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ZİRAİ DON ZARARI SONRASI BAHÇE BAKIM EĞİTİMLERİ DÜZENLEDİ

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Elâzığ’da üretim yapan çiftçilere yönelik zirai don sonrası bahçe bakımı eğitimi düzenlendi
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere yönelik düzenlediği eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak 10-12 Nisan tarihleri arasında Elazığ’da etkili olan zirai don olayında mağdur olan çiftçilere yönelik “zirai don sonrası bahçe bakımı eğitimi” düzenlendi.
Eğitimlerde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ tarafından çiftçilere “doğru bakım ve besleme yöntemleri ile don hasarının bahçelerdeki verim ve sağlıya yönelik etkileri” üzerine bilgilendirmelerde bulunuldu.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Elazığ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsmail Gürbüz, Yaşanan zirai don dolayı neticesinde Elazığ’da meydana gelen hasarın 10 milyar TL’yi bulduğunu ifade etti.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsmail Gürbüz: “Bir ay önce yaşamış olduğunuz ve ülkemizin genelini etkisi altına alan soğuk hava dalgası ile birlikte ilimizde ve toplamı 36 il ile birlikte özellikle Dikili tarım Arazilerimizde çok büyük bir don olay yaşadık. Özellikle ilimizdeki dikili tarım arazilerinden başta kayısı ceviz badem olmak üzere bunlarda %80-90 Hatta %100'e varan bir hasar zararlanma durumumuz var Bunları Biz daha önce de tespitlerimizi yaptık. Diğer meyvelerde de yine %60-70 civarında bir hasarımız var. Toplamda ilimizde don zararı 10 milyar TL'yi buldu.” dedi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, yaşanan zirai donun afet boyutunda olduğunu dile getirdi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım: “11 Nisan’ı 12 Nisan'a bağlayan gece yaşadığımız hadise bir doğal afetti yani normal yaşadığımız Mart Nisan aylarında ilkbahar geç donu adıyla yaşadığımız ve sıcaklık derecesinin birkaç derece düştüğü bir ilkbahar geç donu hadisesi değildi bu. Yani hani şöyle konuşuluyor işte sisteme yapsaydık Ateş yaksaydık saman yaksaydık teker yaksaydık bahçe içerisinde havayı karıştırıcı pervaneler kullansaydık vesaire taç seviyesinden yağmurlama yapsaydık bunlar hep bizim ihbar geç donlarına karşı aldığımız tedbirler bunları alsaydık acaba önleyebilir miydi kurtarabilir miydik diye bir soru işareti herkesin aklında çiftçilerimizin aklında oluştu ama bunu endişe etmenize gerek yok. Öyle bir önlem alsaydınız yinede ürünlerinizi kurtaramayacaktınız.” ifadelerini kullandı.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ da zira don sonrası çiftçilerin bahçelerinde uygulaması gereken yöntemlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ: “Şimdi azotla ilgili bitkinin yaprak üretmesi lazım gittim bayiye bayi dedi ki azot gübresi atman lazım atmadıysan at attıysan biraz daha at Sen de geldin azot gübresini attın peki azotun Nasıl dönüştürecek azotu yaprağını alacak yaprakta amonyuma amonyumdan amino asite dönüştürecek Amino asitten’de yaprağa dönüştürecek dala dönüştürecek meyveye dönüştürecek. Ortamda yaprak Yok bitkinin bunu geliştirmesi için yaprak lazım yaprak olmadan bunların dönüşmesi mümkün değil Dolayısıyla attığın gübre şu an herhangi bir işe yaramadı.” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ZİRAİ DON ZARARI SONRASI BAHÇE BAKIM EĞİTİMLERİ DÜZENLEDİ
- KAYA KARAKAYA SPOR LİSESİ ÖĞRENCİLERİ TİYATRO OYUNU İLE BEĞENİ TOPLADI
- ELAZIĞ'DA BU YIL 5.Sİ DÜZENLENEN KİTAP ŞÖLENİ DEVAM EDİYOR
- TEKNİK DİREKTÖR GÜL: ŞAMPİYON OLMAK VE KUPAYI KALDIRMAK İÇİN ÜÇ MAÇIMIZ KALDI
- GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ GENÇLERE YÖNELİK ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.