Elazığ
04 Aralık, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    38.25
  • EURO
    43.83
  • ALTIN
    4076.8
  • BIST
    9.317
  • BTC
    85102.848$

MÜSİAD Elazığ’dan, “Makroihtiyati Çerçeve” Açıklaması

MÜSİAD Elazığ’dan, “Makroihtiyati Çerçeve” Açıklaması

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanlığı tarafından Elazığ’ın “Makroihtiyati Çerçeve”  Kapsamından çıkarılması ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. 11 deprem ilinden yalnızca Elazığ’ın kapsam dışı bırakıldığı belirtilerek şehrin ekonomisine ciddi zararlar vereceği vurgulandı.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 4 Ocak 2025 tarihli “Makroihtiyati Çerçeveye İlişkin” düzenlemesinde, deprem bölgeleri için kredi büyüme sınırlamalarından muafiyet sağlanırken, 11 deprem ilinden yalnızca Elazığ’ın kapsam dışı bırakılması iş dünyasında şaşkınlık oluşturmuştur Bu kararın, hem Elazığ’ın deprem mağduriyetlerini göz ardı ettiği hem de şehir ekonomisine ciddi zararlar vereceği açıktır. Aşağıda, bu gelişmeye ilişkin gerekçelerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:

1. Elazığ’ın Deprem Mağduriyetleri dikkate almamız gerekiyor,

          •Elazığ, 2020 Sivrice depreminde büyük kayıplar yaşamış, binlerce bina ağır hasar görmüş ve vatandaşlarımız evsiz kalmıştır.

          •Üstelik 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler, Elazığ’da da ciddi yıkım ve ekonomik daralma yaratmıştır.

          •Şehrimiz, hala depremlerin sosyal ve ekonomik etkilerini telafi etmeye çalışmaktadır.

Elazığ’ın, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen diğer illerle aynı mağduriyetleri yaşamasına rağmen kapsam dışında tutulması, üzücü bir yaklaşım olmuştur.

2. Elazığ Ekonomisinin Deprem Bölgeleri İçin Stratejik Önemi

Elazığ, bölgenin inşaat malzemesi tedarik merkezi ve ekonomik üretim üssü konumundadır.

          •Çimento, demir, beton ve diğer inşaat malzemelerinin üretimi ve tedariki ile deprem bölgelerinin yeniden inşasına katkı sağlamaktadır.

          •Bu karar, sadece Elazığ ekonomisini değil, deprem bölgelerine yapılacak yatırımları da ciddi manada olumsuz etkileyecektir.

          •Ayrıca, şehrimiz tarım, hayvancılık ve sanayi alanlarında Doğu Anadolu’nun lokomotifi konumundadır.

3. Kararın Yarattığı Ciddi Riskler

Elazığ’ın kredi muafiyeti kapsamından çıkarılması:

          •KOBİ’ler ve sanayi sektöründe finansman maliyetlerini artıracak, bu da üretim kapasitesini düşürecektir.

          •İşletmelerin küçülmesine, istihdam kayıplarına ve ekonomik daralmaya yol açacaktır.

          •Şehrimizin ekonomik toparlanma sürecini ciddi şekilde yavaşlatacaktır.

Sonuç ve Taleplerimiz

Elazığ MÜSİAD Şubesi olarak, Elazığ’ın deprem bölgelerine yönelik kredi muafiyetlerinden çıkarılmasının adil bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Bu kararın, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına zarar vereceği açıktır. Yetkililerden, Elazığ’ın deprem illeri kapsamına dahil edilmesi ve şehir ekonomisinin desteklenmesine yönelik politikaların revize edilmesini talep ediyoruz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!