Reklamı Geç
İDRİSnnn
sosylu
Elazığ
10 Haziran, 2026, Çarşamba
  • DOLAR
    38.25
  • EURO
    43.83
  • ALTIN
    4076.8
  • BIST
    9.317
  • BTC
    85102.848$

Ergoterapist Aslı Albayrak: “Duyu Bütünleme, Çocuğun Yaşamla Kurduğu Dengeyi Sağlar”

Ergoterapist Aslı Albayrak: “Duyu Bütünleme, Çocuğun Yaşamla Kurduğu Dengeyi Sağlar”

“Aylin’in Ajandası” programına konuk olan Ergoterapist Aslı Albayrak, çocukların gelişiminde duyu bütünlemenin önemine dikkat çekerek ailelere önemli açıklamalarda bulundu.
Elazığ’da yaklaşık 4 yıldır ergoterapi alanında hizmet veren Albayrak, özellikle çocuklar ve ailelerle çalıştığını belirterek mesleğine duyduğu bağlılığı şu sözlerle ifade etti:
“Tüm meslek hayatımı çocukların gelişim süreçlerine eşlik etmeye, duygusal ihtiyaçlarını anlamaya ve onların günlük yaşamda daha bağımsız, daha mutlu bireyler olmalarına katkı sağlamaya adadım.”
“ERGOTERAPİ, GÜNLÜK YAŞAMIN İÇİNDE BİR DESTEK SÜRECİDİR”
Ergoterapinin birey merkezli bir sağlık mesleği olduğunu vurgulayan Albayrak, günlük yaşam aktivitelerinin tamamının terapinin bir parçası olduğunu belirtti:
“Yemek yemek, giyinmek, oyun oynamak, çalışmak ve iletişim kurmak aslında yaşamın kendisidir. Ergoterapi de bireyin bu alanlarda bağımsızlığını destekler.”
“DUYU BÜTÜNLEME, BEYNİN ORGANİZE ÇALIŞMA SÜRECİDİR”
Duyu bütünlemenin ne olduğuna da değinen Albayrak, beynin duyusal bilgileri düzenleyerek anlamlı hale getirdiğini ifade etti.
“Gördüklerimiz, duyduklarımız, dokunduklarımız dışında proprioseptif, vestibüler ve interoseptif duyularımız vardır. Beyin bu bilgileri organize eder ve uygun tepkiler oluşturur. Buna duyu bütünleme diyoruz.”
Kalabalıkta yürürken konuşmayı sürdürebilmek ya da sıcak bir şeye dokununca refleksle geri çekilmek gibi davranışların bunun bir sonucu olduğunu söyledi.
“HER DAVRANIŞ TEK BAŞINA BOZUKLUK ANLAMI TAŞIMAZ”
Duyu bütünleme güçlüklerinin bazı davranışlarla kendini gösterebileceğini belirten Albayrak, aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı, duyusal hassasiyetler, parmak ucunda yürüme gibi belirtilere dikkat çekti.
Ancak önemli bir uyarıda bulunarak şunları söyledi:
“Bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi tek başına tanı koydurmaz. Şüphe durumunda mutlaka ergoterapi değerlendirmesi yapılmalıdır.”
“TERAPİ SÜRECİ ÇOCUĞUN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRIR”
Duyu bütünleme terapisinin çocukların günlük yaşam becerilerini güçlendirdiğini belirten Albayrak, “Çocuk dikkatini daha iyi toplar, oyunlara katılımı artar ve günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız hale gelir” dedi.
Süreci “beynin trafik polisinin trafiği düzenlemesi” benzetmesiyle anlattı.
AİLELERE ÖNERİ: “ÇOCUKLARA DENEYİM ALANI SUNUN”
Ailelere de seslenen Albayrak, çocukların öğrenmesinde oyunun önemine dikkat çekti:
“Çocuklara fırsat vermek çok önemli. Saklambaç, sek sek, ip atlama gibi oyunlar aslında en güçlü duyu bütünleme araçlarıdır. Çocukların deneyimleyerek öğrenmesine izin verilmelidir.”
Ergoterapist Albayrak, aşırı korumacı yaklaşımların çocukların gelişimini sınırlayabileceğini de vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!