Elazığ’da Günün Her Saati Aynı Sorun! Peki Neden?

Elazığ’da günün hemen her saatinde tanıdık bir görüntü yaşanıyor… Sabah işe ve okula yetişmeye çalışanlar, gün içinde şehir merkezine ulaşmaya çalışan sürücüler, akşam saatlerinde ise evine dönmek isteyen vatandaşlar aynı sorunun içinde kalıyor: Trafik.
Kentte araç sayısının artmasıyla birlikte trafik, artık yalnızca yoğun saatlerde yaşanan bir problem olmaktan çıkıyor. Kavşaklarda bekleyen araçlar, sıkışan yollar, sabırsız sürücüler ve kurallara uyulmaması, Elazığ’ın günlük yaşamının bir parçası haline geliyor.
Ancak trafik sorununun yalnızca yoğunlukla sınırlı olmadığını gösteren daha çarpıcı bir gerçek var.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın açıkladığı Temmuz ayı istatistikleri, Elazığ’daki trafik tablosunun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.
Temmuz ayında Elazığ’da 402 trafik kazası meydana geldi.
Bu kazaların 206’sı yaralanmalı, 196’sı ise maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti.
Rakamların en acı tarafı ise can kaybı ve yaralanmalar oldu.
1 kişi hayatını kaybetti, 345 kişi yaralandı.
Bu rakamların arkasında yalnızca araçların zarar gördüğü kazalar değil, hastaneye kaldırılan yüzlerce insan ve bir ailenin yaşadığı tarifsiz kayıp bulunuyor.
PEKİ KAZALAR NEDEN YAŞANIYOR?
Trafik kazalarının arkasında çoğu zaman tek bir neden bulunmuyor. Birkaç saniyelik dikkatsizlik, yanlış bir karar veya “bir şey olmaz” düşüncesi, kazanın başlangıcı olabiliyor.
Hız sınırlarının aşılması bunların başında geliyor. Yolun, havanın ve trafik yoğunluğunun şartlarına göre hızını ayarlamayan sürücüler, ani gelişen durumlarda aracı kontrol etmekte zorlanabiliyor.
Bir diğer önemli sorun ise geçiş hakkı ihlalleri. Özellikle kavşaklarda kimin geçiş önceliğine sahip olduğunu dikkate almamak, küçük bir hata gibi görünse de ciddi kazalara neden olabiliyor.
Hatalı şerit değiştirmek ve takip mesafesini korumamak da trafikte sık karşılaşılan risklerden. Öndeki araçla yeterli mesafe bırakılmadığında, ani fren yapan bir aracın arkasından gelen sürücünün tepki vermesi için yalnızca birkaç saniyesi kalıyor.
YAYALAR DA TRAFİĞİN İÇİNDE
Elazığ’daki trafik sorununun bir başka boyutunu ise yayalar oluşturuyor.
Yaya ve okul geçitlerinde hız kesmemek, yayalara geçiş hakkı tanımamak veya kırmızı ışıkta geçmek, özellikle yoğun bölgelerde ciddi risk oluşturuyor.
Trafik ışıklarını ihlal etmek de kazaların en tehlikeli nedenlerinden biri. Kırmızı ışıkta birkaç saniye beklememek, bazen bir ömürlük sonuç doğurabiliyor.
Alkollü araç kullanmak, tehlikeli sollama yapmak ve taşıt giremez alanlara girmek gibi davranışlar da trafik güvenliğini doğrudan tehdit ediyor.
RAKAMLAR SADECE RAKAM DEĞİL
402 kaza…
345 yaralı…
1 can kaybı…
Bu sayılar birer istatistikten ibaret değil. Her bir rakamın arkasında bir insan, bir aile, bir iş, bir okul ve yarım kalan bir hayat hikâyesi olabilir.
Elazığ’da trafik sorunu konuşulurken yalnızca yolların genişliği, araç yoğunluğu veya kavşakların yeterliliği değil, sürücü davranışları da masaya yatırılmak zorunda.
Kurala uymak, hızını azaltmak, takip mesafesini korumak, yayaya yol vermek ve birkaç saniye daha dikkatli olmak da trafiğin bir parçası.
Yetkililerin sürücülere yaptığı çağrı ise net: Direksiyon başında daha dikkatli olun, hız sınırlarına ve trafik işaretlerine uyun.
Çünkü Elazığ’da trafik her gün yeniden başlıyor…
Ve herkesin eve sağ salim dönebilmesi, trafikte alınan küçük ama önemli kararlara bağlı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN



Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.