Elazığ
10 Temmuz, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    38.25
  • EURO
    43.83
  • ALTIN
    4076.8
  • BIST
    9.317
  • BTC
    85102.848$

BAŞKAN KARATAŞ: "HEKİMİ GELMEYEN HASTA İÇİN CEZALANDIRAMAZSINIZ"

BAŞKAN KARATAŞ: "HEKİMİ GELMEYEN HASTA İÇİN CEZALANDIRAMAZSINIZ"
Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan önemli değişiklikleri kamuoyuna duyurdu. Karataş, yeni teşvik sistemiyle birlikte aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik ödeme, denetim ve görev sistemlerinin köklü biçimde değiştiğini vurguladı.


Teşvik Ödemelerinde Artış

Karataş, aile sağlığı çalışanlarına yönelik teşvik ödemelerinde 1.700 ila 1.800 TL arasında artış yapıldığını belirtti. Yeni sistemde muayene ve kronik hastalık tarama oranlarına bağlı olarak teşvikler yeniden düzenlendi.

Muayene Sayısı Artık Daha Önemli

Önceki sistemde katsayı formülüne göre belirlenen teşvik ödemeleri, artık doğrudan muayene edilen kişi sayısına göre hesaplanacak. Karataş, bu uygulamanın sahada aktif çalışan sağlık personelinin emeğini daha adil yansıtacağını söyledi.

Akılcı İlaç Kullanımında Yeni Kriterler

Teşvik değerlendirmelerinde bundan böyle sadece il veya Türkiye ortalaması değil, önceki yılın aynı ay ortalaması ile OECD hedefleri de dikkate alınacak. Karataş, “Bu dört kriterden herhangi birini sağlayanlar teşvik alabilecek. Bu, çalışanların performansını daha esnek ve gerçekçi şekilde değerlendirecek” dedi.

Memnuniyet Teşviki Genişletildi

Aile hekimliği hizmetlerinden memnuniyet oranı sadece il değil, Türkiye ortalamasını da aşarsa, çalışanlara ek teşvik ödemesi yapılacak. Karataş, “Bu düzenleme, memnuniyetin daha yaygın ölçülmesini sağlayacak” dedi.

Puan Barajı Esnetildi

Nüfusu 3.500’ün üzerinde olan ancak maaşa esas puanı 3.000’in altında kalan aile hekimliği birimlerine de artık 3.000 puan üzerinden ödeme yapılabilecek.

Ödeme Kesintisi Süresi Uzatıldı: Sert Tepki

En çok tartışılan değişiklik ise, son 6 ayda aile sağlığı merkezine başvurmayan hastalar için uygulanan ödeme kesintisi süresinin 12 aya çıkarılması oldu. Karataş bu durumu şu sözlerle eleştirdi:

> “Bu kabul edilemez. Gelmeyen hasta için aile hekimi cezalandırılamaz. Sağlık çalışanlarının kontrolü dışında gelişen bir durumu sorumluluk gibi gösteremezsiniz.”

Yeni Zorunluluklar ve Kesintiler Yolda

1 Ağustos 2025’te yürürlüğe girecek olan diğer düzenlemeler şu şekilde:

Aile hekimlerine “hedef muayene sayısı” tanımlandı. Bu hedef tutturulamazsa teşvik kaybı yaşanabilecek.

Geçici görevlendirmelerde sadece teşvik değil, taban ödemede de kesinti yapılacak.

Destek ödemelerinde kesinti oranı %3 ila %6 arasında yükseltildi.

Hekim, 12 ay boyunca hiç görmediği kayıtlı hastayı arayarak merkeze davet etmek zorunda olacak. Takip süresi 6 aydan 12 aya çıkarıldı.

Nöbet ücreti alabilmek için, aile sağlığı çalışanlarının ayda en az 96 saat ve 5 nöbet tutması gerekecek.


Maaş Kesintileri Geri Ödenecek

Karataş, 1 Mayıs 2025’te yürürlüğe giren maaş kesintisi düzenlemesinden önce uygulanan tüm kesintilerin iade edileceğini de belirtti.

> “Yeni yönetmelik 1 Mayıs itibarıyla geçerli. Bu tarihten sonra yapılan kesintiler hukuken geçerli değil, geriye dönük ödemeler yapılacaktır.”

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!