© Manset23 2020

Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı piyasa denetim bilançosu belli oldu

Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı piyasa denetim bilançosu netleşti. Buna göre 577 bin 771 firma ve 41,3 milyon ürün denetlendi. Fahiş fiyat, haksız ticaret ve kanunlara aykırı uygulamalar için toplamda 2 milyar 658 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı vatandaşların ekonomik refahını bozabilecek, iç piyasadaki istikrarlı seyri olumsuz etkileyebilecek ve tüketicilerin arz-talep dengesine zarar vermesi muhtemel her türlü fiile karşı, iç ticaret denetim birimleri tarafından hassasiyetle yürütülen denetimler hız kesmeden devam ediyor.

Bu kapsamda, 2025 yılı 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimler neticesinde 577 bin 771 firma ile 41.265.285 ürün denetlenirken, fahiş fiyat, haksız ticaret ve kanunlara aykırı uygulamalar için toplamda 2 milyar 658 milyon TL idari para cezası uygulandı.

 

 

 

2025 yılı tamamında uygulanan idari para cezası miktarı 969,8 milyon TL’yi aştı

Ticaret Bakanlığı tarafından 2025 yılında gerçekleştirilen otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyumculuk, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar, abone sözleşmeleri ve ödeme süreleri kapsamında yapılan denetimler neticesinde 121.649 gerçek ve tüzel kişi denetlenmiş, aykırı fiillerde bulunan 5.793 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 969,8 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, haksız ticari uygulama ve ödeme süreleri kapsamında 290,2 milyon TL, fahiş fiyat kapsamında 296 milyon TL, kuyumculuk sektörü denetimlerinde 19,3 milyon TL, emlak sektöründe 91,5 milyon TL, Otomotiv sektöründe ise 200 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ticari elektronik ileti ve çalışma saatlerine ilişkin denetimlerde uygulanan idari para cezası miktarı ise 73,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

 

2025 yılı tamamında yapılan çalışmalar neticesinde uygulanan ceza miktarı 616 milyon TL’yi aştı

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından 85 milyon tüketici günlük hayatta hemen hemen her gün taraf oldukları sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulamalar ve ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde, 2025 yılında 36.208 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı eylemlerde bulunan 2.123 gerçek ve tüzel kişiye, toplamda 616,1 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil gibi tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerdeki aykırılıklardan dolayı 325,3 milyon TL, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 242,2 milyon TL, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında yapılan ürün güvenliği denetimlerinde aykırı bulunan fiillere ise 48,5 milyon TL idari para cezası uygulandı.

 

 

 

1 milyar 72 milyon tl idari para cezası uygulandı

Ticaret Bakanlığı olarak, 2025 yılı sonunda 81 ilde, İl Ticaret Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilen denetimlerde 419.914 firma denetlenmiş olup, bunlardan 92.425 firmaya 1 milyar 72 milyon TL idari para cezası uygulandı.

2025 yılında, İstanbul ilinde gerçekleştirilen denetimlerde, aykırılık tespit edilen 198.415 ürüne, 716,8 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bununla birlikte Ticaret İl Müdürlükleri tarafından 2025 yılında İstanbul’da 10.897.125, Ankara ‘da 8.178.362, Antalya’da ise 5.861.567 ürün denetlendi.

 

Rekabet kurumu, 2025 yılında 227 firmaya 13,2 milyar TL idari para cezası uyguladı

Öte yandan, Rekabet Kurumu tarafından yapılan çalışmalar kapsamında 2024 yılında toplamda 223 firmaya 7,7 milyar TL idari para cezası uygulanırken, 2025 yılı sonunda ise başta gıda endüstrisi, sigorta hizmetleri, finans işlemleri, inşaat ve kimyasal ürünler alanında hizmet gösteren 227 firmaya 13,2 milyar TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı, çalışmalara titizlikle devam edileceğini ifade ederek;

 

“Ticaret Bakanlığı olarak öncelikli olarak enflasyon, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari eylemlerle mücadele ederek iç piyasa dengesini sağlayıp, tüketicilerin huzur ve refahı için çalışmalarımızı titizlikle sürdürmeye devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla sunulur” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER