HASAR TESPİTLERİ YENİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞECEK
GenelResmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik çerçevesinde Elazığ’da artık hasar tespit çalışmaları o şekilde yapılacak. İşte detaylar..
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlı tarafından hazırlanan "Afetler Sonrası Bina Hasar Tespiti Yapılmasına İlişkin Genel Kurallar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan yönetmelik çerçevesinde deprem şehri Elazığ’da bir afet yaşanması halinde hasar tespitleri yeni yönetmelik çerçevesinde gerçekleşecek.
Yalnızca bu meslek grupları yapabilecek
Yayımlanan yönetmenliğe göre hasar tespit çalışmaları en az iki teknik personelden oluşacak. En az bir teknik personel inşaat mühendisi olmak kaydıyla, hasar tespit ekipleri inşaat mühendisleri, mimarlar ve inşaat teknikerlerinden oluşturulacak. Bu meslek grupları dışındaki personel tarafından düzenlenen hasar tespit raporlarına işlem tesis edilemeyecek ve en az yılda bir kez de eğitim alması sağlanacak.
Binalardaki hasar dereceleri az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıktırılacak, yıkık, değerlendirme dışı, girilemeyen, tespit edilemedi ve kapsam dışı olmak üzere 10 farklı şekilde sınıflandırılacak. Kodlamalar ise Sırasıyla 0, 2, 4, 6, AYB, 8, DD, GB, TE ve KD şeklinde olacak.
İlk hasar tespitler genel hayata etkili afet bölgesi kararı alındıktan sonra başlatılacak
Hasar Tespit süreci aşamaları ise; afet etkisi belirleme çalışmaları, ilk hasar tespit çalışması, itiraz talebi kabul çalışmaları, itiraz hasar tespit çalışmaları şeklinde olacak.
İlk hasar tespit çalışmaları, genel hayata etkili afet bölgesi kararı alındıktan sonra başlatılacak olup hasar tespit çalışmalarında afet bölgesindeki binalar tespit edilirken Mekânsal Adres Kayıt Sistemi verileri kullanılarak adresler belirlenecek.
Çalışmalar; il hasar tespit ekibi kapasitesinin yeterli olduğu afetlerde on beş gün içerisinde, yeterli olmadığı afetlerde ise doksan gün içerisinde tamamlanacak ve hazırlanan rapor, liste, icmal ve tutanaklar yerel düzey afet hasar tespit grubu ana çözüm ortağı tarafından il afet ve acil durum müdürlüğüne bu süre içerisinde teslim edilecek.
Hasar derecelendirmesinde bunlar dikkate alınmayacak!
Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olması, yıpranmış olması, projelendirme ve imalat hataları ile zemin oturması gibi afet kaynaklı olmayan hasar ve kusurlar, hasar derecelendirmesi yapılırken dikkate alınmayacak.
Hasar tespitinin ardından tapu müdürlüklerine bildirilecek
Yönetmelik çerçevesinde itiraz hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak tespiti yapılan binaların durumu tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kayıtlarının beyanlar hanesine işlenecek.
Mevzuata uygun olarak güçlendirilmesi tamamlanan ve yapı kullanma izin belgesi alınan binaların tapu sicili üzerindeki belirtmeler, yerel düzey afet hasar tespit grubu ana çözüm ortağının talebiyle kaldırılacak. Yıkımı ve enkazın kaldırılması tamamlanan binaların tapu sicili üzerindeki belirtmeler ise ilgili birimin bildirmesiyle silinecek.
Teknolojiden yararlanılacak
Hasar tespit çalışmaları sırasında teknolojiye de yer verilecek.
Hasar tespit çalışmaları sırasında, çatı, kalkan duvar, baca gibi bina bölümlerindeki hasarların tespiti için kullanımı uygun görülen hava araçları üzerine entegre edilen (optik/kızılötesi) kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler kullanılabilecek. Ayrıca, hasarlı binalarda dinamik parametrelerin anlık olarak belirlenerek hasar durumu ve parametre değişimleri hakkında hızlı değerlendirmeler yapılmasına yardımcı olacak tüm sensör tipleri, yazılım ve ekipmanlardan elde edilen verilerden de yararlanılabilinecek.
İlginizi Çekebilir