© Manset23 2020

ECZACILAR ODASI'NDAN SAĞLIKTA ATILAN ADIMLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik, geri ödeme listesine alınan ilaçlar ve tıbbi kenevirin eczanelerde satışının yasalaşması konuları ile ilgili açıklama yaptı. Uğur Çelik, ilaçta dışa bağımlılığı azaltacak adımları olumlu karşıladıklarını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde tamamı yerli üretim olan 12 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme listesine alındığını açıkladı. Buna göre, 4 antihipertansif, 2 antiromatizma, 1 antibiyotik, 1 ağrı kesici-ateş düşürücü, 1 amino asit türevi, 1 antiviral, 1 mide koruyucu, 1 elektrolit kaybı serumu geri ödeme listesine dâhil edildi.

Öte yandan Kenevirden elde edilen çeşitli ürünlerin eczanelerde satışı dahil sağlık alanında yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulunmuş, 25 farklı kanser hastalığı tedavisinde kullanılan 5 farklı kanser ilacının SGK geri ödeme listesine alındığını duyurmuştu.

Konu ile ilgili 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası’ndan açıklama geldi.

 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik, İlaçta dışa bağımlılık oranının düşürülmesine yönelik adımları ve tıbbi kenevirin eczanelerde satılabilmesini olumlu olarak karşıladıklarını ifade etti.

ÇELİK: “İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA YÖNELİK ADIMLARI DESTEKLİYORUZ”

23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik: “Bizler Türk Eczacılar Birliği ve burada 23 Bölge ile Eczacı Odası olarak ilacın mutlak suretle yerli üretim tarafından yapılması ve ilaca ilaçla dışa bağımlılık oranının en düşük noktaya Mümkünse sıfıra indirilmesi gerektiği olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bu açıklamayı ve atılan bu adımları son derece Olumlu olarak karşılıyoruz. Birçok ülkede tıbbi kenevir kullanımı doktor tarafından reçete edilip eczaneler tarafından veriliyor bu ülkemizde Bu uygulama ile başlanmış olacak Ayrıca tıbbi kenevir kullanımında İTS tarafından kontrolleri devamlı yapıldığı için hem bu tür hastaların mağduriyetleri giderilmiş olacak hem de bu tür ilaçların kötüye kullanımı önünde ciddi bir engel konularak Vatandaşlarımızın ilaca erişimi sağlanmış olacak. Bu konudaki adımlarıda son derece olumlu olarak karşılıyoruz.” dedi.

 

 

Kanser ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınmasını da desteklediklerini belirten Çelik, sağlık için ayrılan gayri safi milli hâsıla içindeki payın OECD ortalamasının üzerine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

ÇELİK: “SAĞLIK İÇİN AYRILAN PAYIN, OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR”

Çelik: “Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan 5 tanesi Geri ödeme kapsamında alındı Daha önce vatandaşlarımız bu konuda son derece sıkıntı yaşıyordu zaten amansız bir hastalıkla mücadele eden vatandaşlarımız ilaçların ödenmesi için önce mahkemeye gidip yürütmeyi durdurma alıp vesaire çeşitli yollarla tedaviye erişmeye çalışıyordu ve defaatle dile getirmiştik bu sistemin yanlış olduğunu. Bundan sonra vatandaşlarımız ayın 26'sı itibariyle bu ilaçlarının hastanede günübirlik tedavi kapsamında hastanelere giderek hastaneden temin edip ve bu şekilde tedavilerine devam edecekler. Sağlıkta bu tür gelişimlerle alakalı adımlar olumlu karşılıyoruz. Sağlığa ayrılan Gayri safi milli hasıla içindeki Payı son zamanlarda düştüğü ve bunun tekrardan OECD ortalamaların üstüne çıkarılması gerektiği kanaatindeyiz.” ifadelerine yer verdi.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER