CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜRKİYE NÜFUS ARTIŞ HIZI BAKIMINDAN KRİTİK BİR KAVŞAĞA GELMİŞTİR
GenelÜlkemizin geleceği olan çocuklar artık doğmuyor. Aileler çocuk sahibi olmaktan kaçınırken çoğu aile ise tek çocuğun yeterli olduğu düşüncesinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumun savaştan daha tehlikeli olduğunu açıkladı. İşte detaylar…
Doğurganlığın her geçen yıl biraz daha düşmesi, annelerin yaş ortalamalarının artmasıyla birlikte genç nüfus için tehlike çanları çalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan doğum oranının düşmesinin savaştan daha büyük bir tehlike olduğunu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada anlatmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ülkemiz için savaştan çok daha önemli bir tehdittir diyerek "Türkiye, nüfus artış hızı bakımından kritik bir kavşağa gelmiştir. Muhalefet, buna önem vermiyor olabilir. Muhalefet, absürt argümanlarla bunu sulandırmak istiyor da olabilir ancak nüfus meselesi, milletimiz açısından giderek bir beka sorununa dönüşmektedir" ifadelerini kullanmıştı.
Doğurganlık hızla düşüyor
Toplam doğurganlık hızının nüfusun yenilenme seviyesinin altına düştüğü 2017 yılında 57 ilin toplam doğurganlık hızı 2,10'un altında iken 2024 yılında 71 ilin toplam doğurganlık hızı bu seviyenin altında kaldı. Elazığ’da 2024 yılında doğurganlık hızı 1,41 olarak açıklandı. Bu durum Elazığ’da da tehlike çanlarının çaldığını gözler önüne serdi.
3 çocuk ve üzeri doğum sadece Şanlıurfa’da
Toplam doğurganlık hızının 1,50'nin altında kaldığı il sayısı 2017 yılında 4 iken 2024 yılında 55 oldu. Toplam doğurganlık hızının 3 çocuk ve üzerinde olduğu il sayısı 2017 yılında 10 iken 2024 yılında sadece Şanlıurfa ili oldu.
Avrupa Birliği sırasında Türkiye 9. oldu
Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2023 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülkenin 1,81 çocuk ile Bulgaristan olduğu, en düşük toplam doğurganlık hızına sahip olan ülkenin ise 1,06 çocuk ile Malta olduğu görüldü. Toplam doğurganlık hızı 2024 yılında binde 1,48 olan Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında 9. sırada yer aldı.
Doğum yaşı ilerliyor
Yaş grubuna göre doğurganlık hızı incelendiğinde, 2001 yılında en yüksek yaşa özel doğurganlık hızı binde 144 ile 20-24 yaş grubunda iken 2024 yılında binde 100 ile 25-29 yaş grubunda görüldü. Bu durum, doğurganlığın kadının daha ileri yaşlarında gerçekleştiğini gösterdi.
Kaygılar çocuk sahibi olmanın önüne geçiyorElazığ’da yaşayan vatandaşlar ise doğum hızının düşmesinin birçok nedeni olduğunu düşünüyor. Bu durumun en başında ekonomik kaygı, dünyanın gidişatının belli olmaması, savaşlar ve geleceği görememek yer alıyor. Bu tür kaygılar nedeniyle çocuk yapmaktan kaçındıklarını ifade eden ismini vermek istemeyen bir vatandaş“2019 yılında evlendim. İlk sene evliliğin biraz oturması için çocuk istemedim. Zaten evlendikten birkaç ay sonra deprem oldu depremin ardından da pandemi oldu. Bu durum gözümü korkuttu. Bu nedenle 5 yıl kadar çocuk sahibi olmayı düşünmedim. Şu an hamileyim ama çocuğum doğduktan sonra tekrar bir çocuğumun olmasını istemiyorum. Yani en azından şu an ki ekonomik belirsizlikler bitene kadar.” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir